Важни напътствия за свежа тревна площ

toolsРазлични видове ливади

За да притежавате исканата от Вас поляна, е хубаво да изберете коректната смеска за трева (смес от семена), например власатка или английски райграс. Има отиваща си смесица от семена за почти всеки тип тревна площ. А те може да бъдат спортни, обществени, декоративни или пък разнообразни ландшафтни терени.

Поливане на моравите

Моравите биха могли да бъдат поливани и ръчно – с маркуч и воден пистолет, също така и автоматизирано – с разпръсквачи. Ако се полива през деня, изпарява се малка част от водата, без да е използвана. Ето защо все повече навлизат интелигентни, ефикасни и пестящи водата с-ми. Много популярни са изскачащите пръскащи глави. Изграждането на подобна система за поливане Ви гарантира спокойствие дълги години напред, даваьо Ви възможност комфортно да поливате моравата с помощта на един бутон или с компютър за поливане.

Торене на моравите

Заради косенето се премахват част от хранителните компоненти на ливадата. Всичко това може да бъде компенсирано благодарение на обогатяване. Необходимо е да се прави на пролет и на есен, всичко зависи от нивото на товарене на тревната площ, също и от типа наторяващ продукт, използван от Вас. На световния пазар още повече се налагат гранулирана тор с продължителна функция – издържаща няколко месеца.

Ъгли на морава

За окрайчване на поляната, доста полезен инструмент е акумулаторна ножица с дълги дръжки.

Съживяване на морави

Винаги, когато дойде пролетта и тревата се раззелени, на места е възможно да останат тъмни сектори. Те се поправят благодарение на срязване с ръчен инструмент (като пример права лопата). Срязаното кътче може спокойно да се попълни с тревен чим. Още един вариант е малко след елиминиране на изсъхналите треви, да се разрови почвата и да се сложат нови семена.

Метод на подрязване

Всеки път когато подкосявате, е наложително да променяте режещата посока. Иначе винаги ще натискате стъблото само в една, единствена посока, това води след себе си до далеч по-лесно сплъстяване на ливадата. Ако най-често косите надясно, редувайте с подкосяване наляво. Често трябва и на диагонал, когато променяте движенията.

Намерете цялата информация: тук