Учредете екип с тийм билдинг

team building

Оптималните резултати от дейността на всяка една работна група са в непосредствена взаимозависимост от личните постижения на всеки един от участващите в групата. За да се развие успешна работна атмосфера и да се подобри времето, което е необходимо за реализирането на всяка една работа е задължително всяко звено от работната мрежа да вземат участие в синхрон. Случайно ако има търкания, личностни конфликти, насмешки и жажда за самодоказване, средата на работа се превръща в нажежаваща и не особено полезна. Целта на тиймбилдинга е да поправи именно тези конфликти, да затвърди приятелствата измежду отделните персони в групата, да развие варианти за откриване и опознаване на слабите и силните страни на всеки . Дадената идея, плод на проучване и анализи на група психолози е много актуална.

Различните опции предоставяни от консултантите по тиймбилдинг включващи отделни дейности, инициативи и мероприятия имащи за цел да създадат атмосфера за да може да се заздравят отношенията в колектива. Много хора подценяват нуждата от външно вмешателство за подобряването на средата за работа, предполагайки, че това са безполезни средства, загуба на време и разхищение. В случай, че една група не е сплотена и най-правилната стилмулация, поощряване и заплащане чрез бонуси няма да дадат нужните резултати, защото липсата на колегиалност е главен елемент за всеки един добър екип.

1-вата стъпка до построяването на здрав екип е търсенето на консултант по тийм билдинг, като анализира ситуацията, да намери основните причини за стълкновенията и да намери най-подходящото решение за подобряване на дейността на работа. Игрите с приключенски характер поставят участниците в неочаквани състояния, които изискват моментни действия, креативно мислене и разузнавателски метод. Важността от сътрудничество и комуникация в дадените етапи от събитието, дава възможност за показване на лидерските умения и хубавите страни на отделните участници. Един трезвомислещ началник би потърсил съдействие, като открие напрежение и недоволство в неговите подчинени, тъй като малките детайли обикновено допринасят до най-значителните вреди за абсолютно всеки работен колектив.

Наличието на голям колектив обикновено значи и по-големи затруднения, защото сплотяването на голяма група от хора е наистина мъчен процес. Личностните нападки имат нужда от незабавна реакция, тъй като персоналните свади биха могли да осуетят релакса и на другите и да провокират разделението на воюващи групи и лагери. Сътудничеството на участниците ще облекчи тази нелека и отговорна задача. С обединени усилия всеки един колектив ще е възможно да създаде полезна и истинска среда за работа и да достига хубави резултати.

За да разберете още: http://newevent.bg/new/